Resepi rendang simple, mudah dan cepat.


Hari ke-empat berpuasa dah tkde idea untuk hidangan juadah berbuka? Pergi bazar, hari-hari lauk-pauk yang sama sampai dah rasa bosan. 

Masak sendiri kat rumah lagi puas daripada beli di bazar. Tapi.. nak sediakan bahan-bahan tentu sangat leceh lebih-lebih lagi bagi yang berkerjaya. 


Puteri Ayu ada menyediakan rempah yang mudah, lazat serta cepat untuk dihidangkan. Hari ini, saya akan berkongsi kan cara-cara memasak Rendang Ayam dengan menggunakan Rempah Rendang Puteri Ayu. 



Rempah Rendang keluaran Puteri Ayu; kiri- Pek Kecil 52 gm, kanan-Pek Besar 250 gm

BAHAN-BAHAN: 

26 gm Rempah Rendang Puteri Ayu
600 gm Ayam/ Daging
1 kotak santan kecil (200 ml)
1 sudu besar kerisik
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai (dititik)
1 inci lengkuas (dititik)
1 inci halia
sedikit asam jawa
2 helai daun kunyit dimayangkan

CARA MEMASAK:



1. Bawang merah, bawang putih dan halia dimesin.

2. Kemudian, masukkan rempah rendang dan gaulkan rata.
3. Panaskan 1/2 cawan minyak masak dan tumiskan bahan tadi sehingga garing.
4. Masukkan daging/ ayam, santan, serai, lengkuas dan asam jawa.
5. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan masukkan kerisik. Kemudian, masukkan daun kunyit.
6. Sedia untuk dihidangkan. 

   Hidangan akhir ..😋

Cuba lah dulu. Pasti nak lagi. 
#rendang #mudah #cepat #sedap #puteriayu #rendangayam #rendangdaging

Comments